you come with a good way, you'll get a good day

Tuesday, July 29, 2014

hiatus

I miss blogging.

I was insane before.

Because,


My 3rd year of medical studies isn't a joke.


And all medical subjects finally









DOWN.


THANK YOU Allah
Miss me?

Friday, March 7, 2014

Turkiye : Part3, Topkapi-BlueMosque

Bertemu kita di part ke 3. Intro semakin lama semakin malas. Weehhhoo.

So after Ayasofya, kitorg Terjah ke Topkapi, a palace of Sultan Ottoman. So kat sini lah istana dimana segala peninggalan para sahabat yg pernah sampai ke Turkey telah dipamerkan. Sadly, Camera is not allowed. Tapi ada je tourist sakai siap up kan DSLR tangkap gambar. So everywhere pun kita boleh jumpa spisis sakai ye. Tapi guard dia pun sakai gak..pakaian dah mcm iron man, tapi punyalah ramai makhluk tangkap gambar, bleh tak perasan. Aku rasa jaga jaga  ni confuse gamaknyaa, ke menyamar jadi bahan pameran jugak ke ape ke..aku pun tak tau. Aku rasa Village people parit satu kt Teluk intan tu pun tahu baca peraturan and obey..so kalo tgk mat salleh tourist2 luar negara ni, tak payah kagum sgt lah..they fail to respect what has been state.

So basically kat sini, kita boleh tgk, Prophet Beard (janggut Nabi)..aku pernah baca pasal janggut nabi ni, takda shadow bila diletak bwh cahaya..and i have seen it. Yes, NO Shadow. Why? sbb Nabi dijadikan drpd cahaya. So bila cahaya bertemu cahaya, no shadow will be form. (from reading). Tapi kat Topkapi Palace tu, serious..bykkkk gila section yg pamerkan janggut nabi..berapa org nabi kah? Dia tak ckp Nabi apa, tp dia just describe "Prophet's Beard". So thats it. I am not sure which Nabi.


And so, kita akan melihat jubah jubah para sahabat..serban nabi...kutlinari yg digunakan oleh para sahabat waktu diorg dtg ke Turkey..Pedang...singgah sana...pakaian pembesar pembesar turki pd zaman dahulu...Al Quran..dan beberapa cenderahati yg dibawa Para Sahabat sewaktu mereka bermusafir ke Turki dulu...


Amazing, saiz org dulu BESAR ok. Jubah dia so BIG! Tapi aku rasa revolution bring human to smaller size....sebab tak semuaa jubah jubah dan pakaian yg BESAR..ada je normal saiz..yg TOO BIG tu ade lah beberapa helai.. Tapi even yg normal size tu pun still BESAR bagi aku. So you can imagine what the size of formerly.



Keluar dari AyaSofya, bergerak lah kite ke Topkapi Palace...Tempat tempat bersejarah ni berdekatan to each other. So jalan kaki lah kite. 




I love this place. Bersama Oppa nangjenum (aku bantai je bahasa korea) 




Lovely US :) 
kegambangan apakah ? 



Pintu Masuk ke Topkapi Palace


Penulis sedang mengambil nafas.  


Bila dah masuk dalam...Igt tak scene filem Istanbul aku datang, scene Lisa Surihana jumpa tomok (boyfriend dia) kt faculty konon nya...nehi okeh..nehi..mana ada Universiti kat sini. Ni adalah perkarangan Topkapi Palace. Boo. 


oleh kerana kita tak boleh bawak camera masuk dlm Topkapi Palace..so snap gambar di perkarangan je lah yee...


The Street



way to go


Ni la Topkapi Palace :) Dalam each bangunan ni di tempatkan peninggalan sejarah...






OK. End Part Topkapi Palace. Now we go to Blue Mosque

My beautiful Blue Mosqe. Time ni aku period, so nak solat pon ak boleh..tapi aku masuk laa perkarangan masjid ni...cantik...besar...


 Perkarangan masjid





Much less like Gamek Azhar in Egypt, jut they allow shoes in the yard



 kat masjid kemain pose, eloklahh. Prangai gini jgn di ikot ye. 





At the back of Masjid. 



So tamatlah part3. Ada lagi few places aku pergi..nnti bersambung okeh :D 

Monday, March 3, 2014

Turkiye : Part 2, Aya Sofya

Aku pelik betul now. Dulu kemain berkobar kobar aku nk update sesuatu kalo lepas balik travel ke apa..Tak sabar nk menunjuk la aku jenjalan luar negara naik katerbang katenye. Harus menunjuk dgn cpt kpd smorg. Tapi now...baik kt FB, Insta ke mahupun blogg...mcm takde nafsu je nk post gamba bebanyak...kalo time nak bergambar tu, kemain pecah kepala memikirkan nk posing cemana kasi nmpak mcm lisa surihana.

Ok lah, for 2nd part ni, aku nak cerita tempat menarik yg aku pergi...bermulaaa..


haa..ni la Lobby Hilarium Hotel..just nice je. even 4stars..lobby dia standard pakai sofa kt chendrong balai kampong aku tu je. Cey motif ganbar aelah OOTD katenyer. Skirt pink reben senget seribu from Ganena Egypt, Shawl aisley Sponsor by the 2nd Farah...Shirt Mostache kait tepi jalan..Winter coat, and beg kicik zaman 1st Farah unibersiti dulu....senangg beg kecik gini..masuk purse passport and shades. tapi kalo ko pengguna Tab, tak payah lahh nak ber sling beg bagaiii. Pakai lah bag besar skekkk. 



Oleh kerana Hotel kitorang di town, so dekat ngan almost tempat menarik...so basically tempat menarik di Istanbul ni adelah kesan peninggalan Islam..Dulu Para sahabat pernah sampai ke Istanbul..and kesan kesan peninggalan diorg tu lah yg menjadi tarikan..disamping percampuran idealisme Islam dan kristian...


1st to come, AyaSofya 
AyaSofya is actually istana lama for raja raja diorg dahulu or tempat org org besar lah...but now dah dijadikan muzeum..


sebelum masuk ke bahagian lebih dalam...lihatlah suasana surface dahulu..waktu aku pergi ni adelah winter...so you can see the weather is cold, bloomy and no green at all. Everyone wore coats, with umbrella and walking closely to each other to shafre the heat. I always dream i can walk through this street while hugging my loves one...dengan Umi..bapak..kakak2..and sambil dokong mily...i really hope i can bring them to such place one fine day...seriously, bila kita pergi tempat2 yg tenang..cantik...sure dlm kepala otak akan imagine..alangkah bagus kalau boleh pergi satu family...really. 


Cuma Allah bagi peluang and rezeki untuk pergi dgn Fuwentek dulu..Alhamdulillah.. 
Complete Fuwentek L-R 
Mira-Wani(mok)-Aufa(oppa)-Rara(aku)-Bibi-Mimi



Way to get in. Ko tgk Fuwenteks kemainnn jln kedepann..semua adelah kerana berlumba lumba utk mencari spot bergambar ye..bukan berkobar nk melihat peninggalan sejarah...


welcome to the mosque where there are two religion elements combine. Islamic and Christian. Sebenarnya tempat ni dulu adelah Gereja...pastu waktu zaman pemerintahan Islam, tempat ni ditukar jadi masjid. But then, this place not anymore to be the worship house, so jadilah iya tempat tarikan pelancong..A very big hall. interior dia sama mcm gereja. Ala..gereja kan slalu besar dan tinggi....tapi instead of cross, you can see a lot of Allah and Muhammad Khat everywhere hang so been curved at the wall. Megah. 


 Mind to read





Interior. 


you can see wording of Allah and jesus on top 





when to another part of the building through the channel. Absolutely not Na-K Channel. Kalau ko tgk Filem Thor kan, aku rasa tunnel tunnl ni mcm kat dlm cerita tu..yang waktu scene Thor kena buang ke bumi dari kerajaan Asgard. Haaaa, eloklah..org relatekan dgn Islam..aku relatekan dgn movie Hollywood. Kemain bernas dan proaktif neurone otak aku berfungsi. 


So aku rasa yg paling menarik pasl tempat ni adalah tempat ibadah yg ada dua element keagamaan la. Cer ko imagine, tengah2 solat, ehh tetiba kt kiblat kemain besar patung jesus atas kepala. Tak ke kau rasa eh kapir kah aku. Kahkahakh. Basically nak solat kat mana mana pun boleh. Asal niat kena betul, rukun kena ikut dan dirikan lah solat. Wah kemainnn tazkirah. Cube ko record solat aku 5waktu komfem tak di awal waktu. Mengalahkann dlm rumah ade lapan belas bijik berhalaa kemainn susahhh nk solat awal waktu. Astaghfirullah. 


So aku tak tau la blogspot kenapa now. At each entry dia ada limit to put pictures. After i uploaded this picture, i cant put some more.  So entry akan bersambung to next part. Dan kelas akan start dah for new sem. My last sem for my 3rd year studies..ada kemungkinan raya aidilfitri kang baru update balik.Kahkah(hopefully not) I wont hope for so many audience to reach. It is meaningful for those who still read. I just have to put my travelouge in this super tiny world so that one know that we should appreciate life and always try to be better. To share is one of to :) Esok anak anak aku baca sure dia rasa, hebat gak mak aku OOTD..dgn skirt senget benget..takpelah mak.....or my Future Husband aku baca....baru lah dia faham aku ni suka bercuti ke luar negara. KahKahkah.  



So actually byk lagi aku nak cerita. Banyak lahhhhh. 

See you guys! 

Monday, February 17, 2014

Turkiye : Part1, Istanbul

Travelogue bersambung kembaliii...dari travel during last winter ke travel next summer bersambung nya. Nampak nauu hidup tak berapa best. Ceywah. Dah bercuti sana sini, still nk ckp hidup tak best, Astaghfirullahh...kufur nikmat btollllll. Padahal in between aku pergi bercuti ni, ada je event event best jadi...raya puasa..raya haji...kakak aku kawen..Egypt revolusi Kali kedua....Kahkah. Tapi, entah la, time tu xda semangat nak bercerita. K. Bosan.




Gambar dimulakan sewaktu mahu berlepas ke Istanbul, Turki


Berapa hari kah trip kita ke turki? Yreeeha. 7hari6malamm ya kawan kawan. Kitorang ni kan tengah winter break, so haruslahhh bersejuk sejuk Dan bergambar ala ala di London gittu. Sarabanonnnn sangatttt. 


Dengan tiket promosi, cai-ist-cai, maka Kami pun ber enam. Set to spent our sweet escape there, mempelajari dan menghayati kesan peninggalan islam. The hotel we stay in is murah juga with 4stars standard. Tapi aku rasa Europe side ni jenis negara teratur dan sistematik, maka hotel besssser bessser pon dpt rate 4bintenggg... overall bg aku asal hotel bersih dan provide towel, ok dah.


Basically Turki is beautiful and systematically planned. Ceywah, mmg aku dulu one of the jurutera. Kahkah. Tapi seriously, landed je kt airport, and naik shuttle bus to hotel, from jalan raya to the pavement....bersih..cantik...tersusun and meruntun memori sangattt. Jalan raya with less cars...dividers cuma dgn rumput..bungaaa...laut...aku rasa kalau kt egypt di buat gitu...harus keldai yg menjadi divider...


on board, Turkish Airline


We landed bebehhhh...!! kan aku dah ckp, jalan raya dia...back and forth di kelilingi taman..tak crowd dgn kereta and bangunan...aihh..breathtaking...! baru kat jalan raya, aku dah menjejes jejes puji...kahkahkah. 


Kereta kt jalan raya kurang, sebab oil in turkey is expensive. Currancy dia pun mahal...so minyak pun mahal..jadi, haruslah yg bwk kereta adelah para tokey minyak sahaja. Tapi aku rasa, tak yah nak kereta sgt pun takpe. Sbb jaringan pengankutan in Turkey is smooth. sistematik. Sini at any interval, komfem ada pengankutan. Dia takda la mcm kt Egypt.. mmg bas, teksi berselirattt atas jalan raya...tapi belum tentu dia nak bwk kau pergi ke destinasi yg ko nak..even boleh bwk pun, kang tengah tengah jln kang, ade lah yg berdemo lahh...buat aktiviti bangang secara berjemaah di atas jln raya laahhh..sekatan sana sini lah...belum lagi trend terbaru kt Egypt ni ye...iaitu tanam bomb. Ha..ko mampu. 



Cantik nyaa tepi jln raya mcm dikelilingi taman...


laut giniii..kt Lumut pun adeeeeeee


Kitorg depart from Cairo on 10.00am pastu ETA 12.15pm at Istanbul Airport. Waktu Cairo-Istanbul same..which mean same je beza 6jam dgn Malaysia. Dalam flight warm lagi..dlm flight connector pun warm je...Cabin crew announce Istanbul is 5degree. Tapi hek elehhhh.5degree..tapi cam panehh jee..kah kahh..sekali dah bebas dari semua warmer...hambikk kauu..sejukksss...rasa cm sambil jln sambil smokinngg lak sbb keluar asap dari mulut..haha, i is a jakun and village people. 

So 1st destinantion after touch down is Hotel lah. Checkinn hotel. Hilarium Hotel. Aku takde plak nak tangkap gambar hotel sbb aku blurr blurr..cam pening pening...aku kan tak prefer aa naik flight tengah hari...or flight siang...sbb kan aku akan sakit kepala..badan panas..kata lain nya adelah mabuk udara..kan i dah ckp i is village people...naik flight due jam pon beriya nak kepala pusing lahh, demam lahh.. Dulu lagi teruk...flight dua jam Sarawak-LCCT pun aku sampai demammmmm..siap dpt sakit urine infection lagii...kemainnnn. Si pilot Air Asia ni dia igt dia bwk van Hiace gamaknya mainnnnn landinggg je..bergegar gegarrr segalaaa yg boleh bergegar kt badan aku ni...Cewah..mmg aku dulu ada wing aviation school, kemain pandai mengomen cara pilot nk landing katerbang. 


Oleh kerana kitorg pya clearance and movement to hotel pun took time. So sampai Hotel dlm pukul 4.30pm...4.30pm adelah nak masuk maghrib ok kalo musim sejuk. So mak dah pesan, anak dara tak elok keluar maghrib maghrib...ceyyy time penat baru tringat pesan mak..kalo tak..menggeletissss! So we decide utk rehat skejap kt hotel utk makan, solat and refreshment. 

So, keluar hotel balik bila lepas maghrib...wooooo..sejukssssssss okeh. Drop to 4degree perhaps...Oleh kerana baru sampai, takkan dah nk pergi ke tempat2 bersejarah plak..so haruslah pusing2 town dulu..pusing pusing hotel dulu..slalu nya kalau bandar sisematik ni, kita insyaAllah takkan sesat..tapi kena study dulu la route dia...Train menghala kemana...location hala kemana..jangan risau..at each pitstop tepi jln ada map..so kita tau nk pergi stesen mana...nak berhenti stesen mana...



menggeletis. 

Ni kat town dia..nama tempat ni is Yenikapi. Bukan ikan kapi or mahupun bola bola api...hikhik. Kat sini nama stesen train dia is Yenikapi lah...so through the route, this is the mid station. Pandai tak pilihan hotel adelah dekat middle town...



vah vah vah... ko hengat ni apaa..cinta bertapa di Al burjj..?? Kemain kau pya boot dah mcm guni! Tapi i is berpuas hati ye sbb boot ni kan i beli tepi jalan je..harga murah..selesaa..panas..lembut..tapak tebal..tak sakit kaki lansung..!! aku pakai kat mesir, smorg gelak2.....kurang hajar korg kann...kat siniiiiiii..aku yg tersenyum lebar sbb kaki i is tak sakit dan well warmm. Aku tgk kt website, this boot is from Aussie, harga dia 65$ okehhh..mahallll...!! of course i is bangga pakai kasut Aussie yg murah dan berjaya melindungi kaki i yg sensetif gebu tak berapa putih ni. 



street for shop. About the price...currency Turkey is twice to Malaysia. Tapi dia pya price is still in good range la..let say, mineral botol besar is 1Lira=MYR2/MYR2.50 ..so kat Malaysia pun mineral botol besar mmg harga dia standard dua hengget stengah gitu kan..ke dah tiga hengget?? so, even currency dia mahal, tapi barang2 dia pun ok..tak mahall pun...Paling besttttttt..nanti lah aku cerita ape yg best..tapi bestt lahh..hahahahaha. 




So meh sini aku nak memperkenalkan the left over of good headed yg tinggal berjuang ngn aku kt Egypt...korg pun tahu setelah revolusi Egypt kali kedua haritu, bukan tahap kerajaan bwk balikk dah bebudak Malaysia kat Egypt, dia siap suruh skolah terus lahh kat Malaysiaa..So, Kelas aku, drpd 75 org, tgl 35pure batch je yg tinggal..hambikkk kau...Reen and Hannan leave Egypt for goods :'( So tinggal lah Fuwentek cuma 6org kt mesir. L-R Mira,Mimi,Bibi,Wani,Oppa and aku...






Tamat part one. Nanti aku sambung. K baiii. 

Wednesday, February 12, 2014

Pharoh Land : Hurghada part 3

Hollaa...bertemu kita di part 3 which is the last part for Hurghada travel!

Selepas berenang renang ketepian di laut dalam, maka semua sudah bosannnnnn. dan merosakkan semuaa batu karang yg ada. ( tipu ) Pastu instructor snorkeling pun takut, lalu start engine kapal untuk pergi ke next pit stop....Giftun islanddd....!!


Gistun island ni one of small island around the geographic area of Hurghada island. Pulau yg kecik..comel..bersih dan air warna biru....and ada byk juga bikini photoshoot session yg diadakan kat tempat ni. Kahkahkah..ade ke itu yg aku spot dulu...haruslahhh..aku turun turun kapal je tetiba ade minah salleh berbikini terkirai kirai rambut tepi aku...aku ni pun pelik lahh..kau dah kenapaaa mcm kena rasuk tengah pulau ni....sekaliii..aku pandang dpn sket...ade photographer dia bg arahan...dgn lightning sgala...

pastu jalan sket lagi..jumpa plak yg buat porn photoshoot...siap jatuhkan tali bra bagai. kau kenaaapaaaa sengallllllllllllllll...bukitttt kalo takattt  bukit aman jeee..takyahh nk tunjukk sgtt lahhh hoiii.


kalo kat cairo, telanggar pasir sikit, kemain tinggi kain aku angkat....bila kat pulau ni..udah rupe org tak pernah jumpa pasir...iab scrub muka bagai guna pasir. Dia igt hitam dia boleh tanggal gamaknyaa kalo takat sental muka guna pasir. 


mandi manda di giftun island


sampai di sini sajaaaaaaaa....



next travel : Seni Seviorum bebeh !

Pharoh land : Hurghada part 2

Assalamualaikum and hello.

setelah masuk winter break balik, baru nak update what it was about my last summer break. Nak taip entry pun rase cm lain mcm. rasa mcm da tak mesra dgn keybord. kahkah. hmm hmm. where is my passion has lost to. Blame on my 3rd year medical studies.

ok lah, entry Hughada part 2 pun bersambung. Korang nak tahu tak, aku nak cerita yg part 2 ni kan, kena bukak part 1 punya cerita kt tab sebelah...punyaaa lahhhh gigih nk menyusun balik kronologi..tu lahhh..delay lagi nk update. Sebab aku tau, sure reader yang takda semakin takda. cemana kah?

eh, tapi serious la aku nak sambung entry 2013 punya? now dah 2014!!!

ok lah. these are my 2nd major activities in Hurghadaaaaa



where we sail tooo....?? 




cey, gambar ni adelah dikecikkan sikit sbb muka kakRara nkorang dah hitam pariaa anggun mnawan pui. So, basically we gonna do some snorkeling. Not party we cant stop tetengah laut like how Miley Cyrus did. Remember, we are Azhari. no no no party party. See, kan aku dah ckp, bila tangkap gambar bawah tempat teduh gini, barulah nampak kulit dan rupa paras seakan akan Themoli Subramaniam. 


The boat bawak kita ke tengah laut, where beautiful batu karang, coli(colour)ful bikinies(nemo fish) located at. Dia ada dua pemandangan sebenarnya. Kahkahkah. Haruslah bukan boat kau je yg park tetengah laut to see keindahan ciptaanNya. Para mat salleh dan minah salleh semi bogel juga ingin mempelajari geography bawah laut ya. 


Gambar sudah dibesarkan kembali kerana mendapat efek cahaya terang mentari dan bergambar dari jarak jauh. Nampak je macam cetek. Kalo aku tipu kata kt swimming pool pun org percaya. Padahalllll. Dalammmmm bodohhhhh!! aku terpaksa ckp dalam yg bodoh sbb mmg dalam gilaaa. dalam tahap kalau kau takda sifat tenang dlm diri, kau akan gelabah dan komfem lemas. dah la life jacket cam barbikss sbb asyik nak unbalance kan badan je nk ditonggang kan muka aku ke air. Kau ni life jacket ke rest in peace jacketttt?! sib baik aku tenang...lalu dpt bergambar seperti ikan duyung.. mihmihmih. (masih mahu berlagak) 


haa...masih lagi berenang renang di laut tenang...cewah mcm pro je aku kan. kihkuh. korg nampak tak yg botak tu. Tu one of friend from Mekah, dia tak pakai life jacket pun. tah mcm mana tahhhhh dia terapung dlm air. dia ni dulu mesti kekecik ada kena petir ke apa ke, tu yang bleh apungkan diri dlm air. dia mcm boleh kata tak normal la kan. (masih tidak berpuas hati) 


ceywah bebudak ni kengkonon tunjuk tere nak berenang renang di tepian boat besar dua tingkat ni. aku tengokkan je dari deck atas...kau berani sgtt..kang tesagat bontot kau kat kipas kapal kang, baru ko tau beza berenang kat tepi boat dgn tepi paya. Berenang la korang, malas aku nak layan. baik aku berjemur kasi kulit tanned skek. (masih lagi dgn nada berlagak ) 



 beach girl konon nye





skin tanning katanya. yang nganbik gambo punnn...sengaja je nak memasukkan ibu jari kaki. cilanat je niat memasing. 




ok lah..selalu kan each trip ade 3 part..continue to part 3 okehhhhh. tarraaa! byeeeee

Tuesday, September 17, 2013

Pelajar Medic dan tugas tugas nya

Assalam and hello kengkawan.


Hari ini barulah saye datang semangat utk menulis apekah itu medic. Setelah berapa bulan aku plan to write this for at least  to show you peeps on how medicine lane take-took us and what it can offers you. Especially ade few juniors and adik kwn2 yg tya cam mana kakRara ni dpt medic ni..cam mana ni kakRara ni boleh ke bwk medic pangai pemalas cam ni...cam mane kak rara ni kuat mencarut blehh ke menghafal ni...cam mane kakRara ni best aa study medic luar negara..bukan kakRara bodoh ke..? Wahahah. ala, akuu tau aku dari kecik sampai besar mana penah dikenali as gila babi result power.


Kepada adik2 yg mahu utk melanjutkan pelajaran ke bidang perubatan, as we all know, this lane is so hard to be in yet so cool to be one of. Puii, tak cool k. Cool aa org gelar bakal doctor bakal doctor. Kalo dlm Hosp or kat Faculty or dgn faculty mate, sesama sendiri panggil Doctor. Tu je le cool nye.

contoh nye kalo cam aku :  "err..Dr Rara, Dokter ni cantek aa. nak nomboo"


1st,  Medic bukan utk budak pandai. Medic utk budak rajin.

2nd,  Kau tere Bio time Form5, tak bermaksud you definitely a future meds student in making.

3rd if kau biasa biasa cam bangang selekehh je an cam kakRara, tak bermakna kau takde harapan utk jd Doctor.

4th, Menjadi seorg Doctor bukan lah segala galanya.

5th ,Medic is 20% understanding and 500% memorizing

Sudah bersedia?




Permulaan, aku get into this lane :

Deep in my heart, i love everyhing about science, I hate Chemical, but i good at counting speed and logic.My skill more into debating and language, maksudnya, kepala otak aku suka and easy with mathematics and physic, but ability tgn aku utk handle any technical thingy is kelaut. Name it any experiment physic, sure kalo aku yg handle maka, adelah karang appratus yg barai, themometer pecah la, mercury leak lahh..haa, Yes, tgn aku kasar. But, aku suka debate, suka woi kalo bash any points and fight for it. Mak aku kata otak aku ni byk pusing keling, maka harus di apply pusing keling itu ke dalam debate dan sebagainya yg berkaitan. Maka akan nmpak point kau yg bagai sudah membuat research dan RnD yg mantap, walhal cuma twist pusing point je. KahKahKah. Ok, back to topic, Base on result SPM  aku, aku perform pada technical subject. I love Physic khennnnn.

Result SPM aku  macam org tak pernah sekolah, lalu dpt Program Matrikulasi sahaja. Sains Fizik pula tu. Aku decide utk tukar sains hayat, sbb waktu tu mcm ade keinginan gak nk sambung medic kalau ade rezeki. Alhamdulillah, aku dapat tukar sains Hayat.


Setahun program Matrikulasi. Aku dpt peluang pursue dlm bidang Perubatan thru IslamicMedic and Alhamdulillah, tahun kedua dpt Dermasiswa Perak. Maka, Sampailah aku ke tahun Tiga bidang perubatan now. Kejap je masa berlalu.


Perjalanan dalam bidang perubatan? Perghhhhhhh.


Honestly ye. Dalam course perubatan ni, jatuh gila babi teruk dan naik tinggi menjulang adalah silih berganti. Sebab medic is totally diff. Biology is not Medic. Medic is all about your body and disease!

Tahun pertama, Aku kena reseat DUA paper MEDIC.
Tuhan je tahu betapa sedihhhhhh gihlasss. Aku study, bak datang study. bace highlight  notes smua dah. Tapi still kene reseat. So mana silap nye? takpe, kan da ckp medic ni ade jatuh bgn dia. Kira ok aku baru sekadar dua paper. Ada juga kwn2 yg stret 4 paper medic kene reseat...Alhamdulillah..aku dlm pada sedih, aku reseat..and lepas...naik ke tahun dua.


But tahun ke dua aku, aku tukar betul2 cara aku. Cara study, cara urus masa, cara berfikir, cara bergaul. Semua aku ubah.


Cara study dlm bidang Medic ni ada dua. Pertama, ko study utk pass exam, ke dua ko study utk jd Doctor yg baik. Aku? kahkah, haruslah study utk pass exam.

Aku admit, aku bukan type yg easily remember, easily understand and easily catch up.Ye! betul, lembap jawapannye! kahkahkah!  Tapi kelebihan aku is, aku mahir dlm jot down words flown from the lecture. Aku jenis boleh pick up any flowing point. so haruslah dlm lecture time aku betul2 fresh, aku akan jot down ape Prof ckp, and zasss, raw note gua  dah siap! balik rumah, just tulis balik cantik2 and answer past year question base from the note yg aku dah berjaya jot down. Melalui soalan dan kehendak soalan yg aku jwb, baru lah terbukti either note aku boleh pakai, ade nk kene edit sket ke tak or aku yg pekak lain yg aku dgr lain yg aku jot down. Gitttuuww...I thing, no wonder aku boleh jd debater time skolah dulu..sbb kalau kau tgh debate, haruslah dgr betul2 ape oppose pya stand and tak kan dgr je kottt...harus jot downnn.


Timing aku study pun berbeza. Aku tdo 3jam sehari. Yes. Hidup aku sgt berdisiplan waktu aku dlm period sedang study.

Mindset aku, biar penat sekarang, takpe janji balik bercuti senang hati.

Aku tido cuma bila aku terbukti ngantuk shj.

Timing aku tdo adelah selepas isya hingga pukul 1.30am shj and aku akan terus berjaga sampaii lahh gi skolahh..balik...men twiter..tdo jap..and study balik..

Add on, hidup abroad takda mamak. Yang ada cuma kepakaran diri sendiri utk nak masak apa. Luckily aku ni jenis mak aku, masak je apa yg ada, tak yah nak pelik2, takde cili skek tak bleh masak, takde bawang sket dah nak kena riuh satu rumahh..kita kene pandai olah ape bahan yg ada kat dapur, kalo ngn aku, ade lah makanan nye karang. See, hidup kene byk lojik, tak bleh byk cekadak.


Aku join je aktiviti sukan. Last sem aku represent bola baling utk Univ aku and dpt Johan babyyy.!! Nice okeh, kau habis kelas, rush pergi court training handball, balik maghrib, tgk schedule utk plan study mlm kang..then da settle da mandi solat smua, baru tido and wake up again sharply on time.

(dari cara aku)
Ye, ini adelah tugas seorang budak medic. NO hang out at every weekend ke..mlm muda mudi ke..malam masih muda ke..Party liar dan keluar hingga lewat malam cuma bila Winter break atau summer break shj. Kalau hari biasa, hadap lah kau kelas kt faculty, extra lab, extra lecture, extra tuisyen. Woooooho!

Tapi jgn tya bagaimana kehidupan aku tatkala aku bercuti di Malaysia, hanya Allah dan keluarga ku shj yg tahu bagaimana seorang monster pemalas mengganas di tronoh.


So basically, aku adelah kind of moderate medical student insyaAllah going to be better and better day by day. Aku tak had kan aktiviti and pergaulan aku dgn org dan perkara tertentu shj. Even aku kaki keluar malam, aku still ikut2 juga kalau org ada ajak pergi kelas tafakuh agama or fiqh perubatan. Aku play sports and be friend dgn the whole batch. Aku tak pilih kawan and just be me. kalo aku tak tau, aku mengaku, tak kisah lah org yg nk terangkan kt aku tu lebih muda ke budak poyo ke.. tapi, if aku tau, aku tak tend utk ckp aku dah faham ke ape, sbb i is pemalu. aku jenis kalau ada org nk mintak tlg, baru aku explain or what.


Paling penting adalah pemilihan kawan. Kalo kawan ko ok, balance, maka there you go, even level IQ ko tak sehebat budak2 excel, tapi sbb ko dikelilingi kwn2 yg jenis study..fokus and care pasal study, maka insyaAllah, ko takkan ke laut...Allah tak tgk kita ni pandai ke tak, Allah tgk usaha kita. InsyaAllah.



Di dalam kuliah dan Lab Muzeum



Aktiviti hari2 di kuliah juga bak kata bebudak skarg, OOTD. kahkah. kwn aku yg baju biru tu kan, she is egyptian, boleh ckp melayuuu bebehhhh!! 



You have no rest time, everything is in classroom. Mari makann sewaktu lecture! takpe, asal fokus! 


Ada juga aktiviti mewarna!


Attachment at Hospital



asal dak medic je tye, kene pegang mayat ke...

Ha..'ahh..ni aku pegang ni ha. 



Tempat belajar kene sentiasa kemas, tempat tidur kena sentiasa comel. Baru otak tak serabut. 
PENTING. 



Aku tak tau kenapa aku letak gambar ni. 



Jadi kesimpulannya, belajar dlm apa bidang pun tak da beza, yg tentukan adelah sikap, usaha dan Allah yg paling penting. So, serba serbi lah kan medic ni macam mana. 

Medic bukan senang. Ada few kwn aku yg baru kena dugaan sikit2 terus nak quit. Tapi itu pilihan mereka, mungkin ada hikmah nya. Jangan seronok sgt nk medik nk jd doctor nak bangga nak study luar ngara...NO. jgn tak tahu, byk dan ramai pelajar2 medic yg dah berhenti separuh jalan, but ada jugak yg sgala jnis dugaan dtg pun dia steadyyy and dah jd DOKTOR ada clinic, pharmacy, dialysis centre lagi..jiran blakang aku ni la. Siap tak lepas tahun pertama kt Mesir, sambung pulak transfer kredit ke Indo. Tapi sbb dia face and sabar, see...dia pya business dari clinic manusia ke kandang kambingg okekk smua dia owner! Salute! 

Tak dinafikan aku pun menggelenjat gak dulu nak bangga bangga jadi student medic abroad..padahall..duet mak bapak, duet kerajaan jugekk aku sapu utk support study aku. Bagi aku sekarang, aku hanyalah pelajar biasa yg punya thrice risk dari kwn2 yg study kt Malaysia or dlm bidang ape pun, so aku lg suka utk tidak berperangai seperti seorg bakal doktor bila di Malaysia tambah plak bila dikalangan kwn2 kakak2 aku dan kwn2 mak bapak aku..biar aku bwk pangai mcm retard, asal org tak tya aku study mana, study apa..kang makin bykkk dia tya..makin tinggi kata dia, takut aku riak dan tenggelam dgn status aku yg tak seberapa tu, itu cara aku lah utk masuk dlm kehidupan bersama masyarakat. ...YaAllah, may Allah ease and help. 

So insyaAllah aku akan sambung pengajian mcm biasa utk tahun ke TIGA. Alhamdulillah. kejap je masa berlalu :) 



woi, entry travelouge Hurghada part-2 dan seterusnya akan continue next entry. Stay tuneeeee. mimimimimimi. 







Moga entry poyo tak seberapa ni jadi panduan utk those yg nak masuk ke bidang sama dgn aku. 



till then! 

Adios masyarakat! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...